Marianna Ridderstad Marinoita ja pakinoita

Köyhien ja työttömien syyllistämisessä on synkkä kaiku

  • Dachaun portti.
    Dachaun portti.

Iltakahvit meinasivat törähtää näppäimistölle, kun luin lehdestä uutisen: leipäjonojen ruoka-apua on ehdotettu vastikkeelliseksi. Siis sitä ilmaista ruokaa, jota jaetaan kaikista vähäosaisimmille - niille, joiden osalta yhteiskunnan viimesijainenkin turvaverkko on pettänyt pahasti. Köyhien ihmisten vaatimatonta ruokakassia.

 

Aluksi en voinut uskoa silmiäni. Köyhät ja sairaat laitettaisiin tappelemaan joistain kurssipaikoista aktiivimallin tapaan ja siten - kirjaimellisesti - leipäpaloista.

 

Ei tule ihan heti mieleen maata, jossa köyhille tarkoitetun ruoan vastineeksi olisi vaadittu suoritteita. Ruokaa vastaan on kyllä tehty työtä, mutta silloin kyse on ollut ruokapalkasta. Eikä sellaista systeemiä peruselatuksen perustana ole länsimaissa juuri nähty viime aikoina.

 

Ehdotuksen logiikka menee ilmeisesti jotenkin niin, että epäillään jonossa seisovan myös vähemmän tarvitsevia, sekä laiskoja ja lusmuja, jotka vain hyödyntävät "ilmaispalvelua". Mutta tämä argumentti on ontto, sillä a) ruoka on joka tapauksessa ylijäämätavaraa, b) parin tunnin seisoskelu sateessa muiden tuijotettavana kyllä karsii useimmat opportunistit, ja c) jos köyhiä autettaessa olisi aina pyritty sulkemaan ahneet pihit huijarit varmasti 100% pois, ei missään koskaan olisi autettu yhtään köyhää.

 

Erityisen vastenmieliseksi ehdotuksen tekee se, että se tulee myös kirkon edustajalta.

 

Miten tällainen on edes mahdollista? Miten Suomestani tuli tällainen, vähävaraisia ja syrjäytyneitä halveksiva ja kyykyttävä maa, jonka toimissa osattomia kohtaan kuuluu 1900-luvun ensimmäisen puolikkaan tapahtumien synkkä kaiku.

 

Tuolloin keskitysleireillä tehtiin työtä leipäpalaa vastaan. Miten nuo tapahtumat aikoinaan olivat mahdollisia?

 

Tutkijana koitan lähestyä pöyristyttäviäkin aiheita aina tieteellisten tulosten kautta. Tutkimukset kertovat, että juutalaisten ja muiden vääränlaisten ryhmien vaino oli mahdollinen, koska ihmiset saatiin uskomaan heidän olevan muiden hyväksikäyttäjiä ja siten syyllisiä yhteiskunnan ongelmiin.

 

Vanhoja ennakkoluuloja vahvistaen juutalaisia syytettiin muun muassa työn välttelemisestä ja siis muiden siivellä elämisestä. Propaganda puri, ja kun hetki koitti, ei kukaan enää halunnut riskeerata omaa hyvinvointiaan "ali-ihmisten" puolesta.

 

"Ne ovat niitä toisia. Niille voi käydä X, koska niissä on vika Y. Minulle ei voi käydä noin, koska en ole samanlainen, enkä toimi samoin." Tämä on toiseus-argumentti: on "ne", surkimukset, ja "me" paremmat ihmiset.

 

Tutkimusten mukaan ihminen keskimäärin uskoo olevansa pikkuisen parempi kuin muut. Toiseus-perustelun pönkittämä propaganda pureutuu tähän ominaisuuteen: minulle ei voi käydä noin, koska olen parempi. Noidenkin pitäisi oppia olemaan kuten minä, jotta niille ei kävisi noin, siis huonosti. "Menisi tuokin vain töihin, niinhän minäkin tein vuonna Z."

 

Minulle ei käy noin, minulle ei voi käydä noin, koska minä osaan, minä pystyn, minä jaksan. Minä, minä, minä.

 

Se, että nykyisessä yhteiskunnassamme kilpailullisuus ja narsismi ovat korostuneet, ilmeisimmin pahentaa tätä ajattelutapaa ja sen seurauksia. Nyt jo ajatellaan, että köyhät ja muutenkin jotenkin huonommat joutaisivat poistua yhteisöstämme, eikä aina niin väliä, minne. Suoraan tätä ei tietysti kukaan myönnä, mutta ajattelutapa on jo nähtävissä toiminnassa ja sen tuloksissa. Kuten Iso kirja sanoo: hedelmistään puu tunnetaan.

 

Lopuksi kerron minäminä-ihmisille salaisuuden: leipäjonolaisilta on paljon opittavaa, sillä suurinta vahvuutta on uskaltaa olla heikko, eikä vain muiden, vaan myös itsensä silmissä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (40 kommenttia)

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Kuten me uutisia oikeasti seuranneet tiedämme, tässä on myös esitetty, että ruoka-avun saamiseksi pitäisi osallistua esimerkiksi kokkauskurssille. Minä ainakaan en mielenterveyskuntoutujana pystyisi tällä hetkelle moiseen. Sitä paitsi, joillekuille se ruokakassin jonottaminen on jo tarpeeksi ahdistavaa ilman, että lisäksi olisi pakko osallistua ruuhkaiseen yhteisruokailuun.

Mutta me hulluthan olemmekin juuri niitä laiskoja loisijoita, joita tämä yhteiskunta ei tarvitse. Meidän pitäisi vain ryhdistäytyä ja mennä töihin. Eix jeh?

Huutele nyt ihmeessä sitä naisen sukuelintä tähänkin.

Pekka Pylkkönen

Uutisessa käytettiin sanaa "tai" jonka sinä ilmeisesti tulkitset toisella tavalla.

Totta helvetissä ihmiseltä pitää vaatia asioita. Miten sitä ikinä pääsee normaaliin elämään jos ympäristö laitostuttaa kotiin.

Joku parin tunnin työpanos tai kympin maksu olisi myös hyvä idea ruokakassista. Saataisiin turhaan ilmaisen ruuan perässä olevat pois jonosta.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #5

Sinulla ei selvästikään ole mitään käsitystä esimerkiksi mielenterveyskuntoutujien elämästä tai minkäänlaista halua asettua toisten ihmisten asemaan. Valitettavasti empatiakyvyttömyys on tämän päivän trendi.

Mistä päättelet, että jätin "tai" -sanan huomiotta? Molempia vaihtoehtoja on todellakin esitetty, eikä valintaa niiden välillä ole ainakaan minun tietääkseni vielä suoritettu.

MUOKKAUSTA: kuten Espoon perusturvajohtaja toteaa: "Tätä on alustavasti sivuttu, mutta ei linjattu mihinkään suuntaan." Tarkoitus on siis linjata jompaankumpaan suuntaan, ei tarjota vähävaraisille vapautta valita vaihtoehdoista.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #6

Pötyä. Olen mennyt empatiakyvyssäni niin pitkälle että olen valmis kannattamaan tutkimustietoon pohjautuvaa päätöksentekoa vaikka se olisi sen kohteeksi joutuvan mielestä epämiellyttävää. Koskien myös itseäni.

Typeryys, laiskuus ja lyhyynäköinen hedonismi ovat tämän päivän sanoja. Äänestäjä haluaa korkeampia työttömyysetuuksia vähemmillä vaatimuksilla vaikka niistä on selvää haittaa yhteiskunnalle ja jopa niiden saajille. Masentunut haluaa jäädä lepäämään laakereilleen vaikka se heikentää ennustetta dramaattisesti.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #8

Edelleenkin on ilmeistä, ettet tiedä mielenterveyden ongelmista mitään, joten voisit lopettaa lapsellisen mölyämisen.

Mielenterveyskuntoutuja toimii niiden henkisten resurssien mukaan, jotka hänellä on käytössä. Jos esimerkiksi ruuhkaruokailu aiheuttaa paniikkikohtauksen tai voimat eivät kertakaikkiaan riitä mihinkään kurssiin, nämä eivät ole realistisia vaihtoehtoja. Yksikään vastuuntuntoinen terveydenhuollon ammattilainen ei suosittele kuntoutujalle omien voimavarojen ylittämistä, ja niiden ylittämisestä olisikin pelkästään haittaa. Yhteiskunta joutuisi maksamaan seurausten hoitamisen.

Hienosti teit muuten selväksi, että sanan "empatia" merkitys on sinulle vieras.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #8

Voisitko Pekka tutustua taloustieteen lisäksi myös lääketieteeseen ja huomata sieltä masennuksen olevan sairaus eikä valittu mielentila, jolla pyritään lepäämään laakereillaan.

Masentuneiden leimaaminen tavallasi osoittaa todella suurta empatiakyvyttömyyttä ja puutteellista ymmärrystä siitä, mistä koko sairaudessa on kyse. Ihmettelen miten kaltaisesi moniin asioihin perehtynyt onnistuu olemaan noin tietämätön näistä asioista ja onnistuu julistamaan asioita, jotka lääketieteessä on selkeästi todistettu.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #10

Näinpä. Syntipukkeja kaipaavat ihmiset kaipaavat harvemmin faktoja.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson Vastaus kommenttiin #13

Älä Anssi suotta vastaa Pekalle, hän on aikaisemminkin osoittanut empaattisuutensa. Tai oikeammin, sen puutteen. Uskoisin, että todellisuudessa terveyssyistä tullaan tekemään tarvittavat muutokset näihin vaatimuksiin.

Tai jos ei, taitaa meidän olla aika ostaa palakaupasta tilkku keltaista kangasta ja ruveta askartelemaan tähtiä rinnuksiin.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #10

Ja kun itse avaat Pubmedin, havaitsetkin että makuuttaminen ja pitkät sairauslomat ovat erittäin huonoa hoitoa vaikka potilas niitä usein tahtookin. Miksi vihaat ihmisiä etkä halua että he parantuvat?

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #17

Se "makuuttaminen" tapahtuu edelleenkin vain sinun päässäsi. Ja sairausloman tarpeen arvioi lääkäri, ei potilas. Paljonko tiedät niiden pituuksista Suomessa, ja millä lääketieteellisellä pätevyydellä kyseenalaistat niiden tarpeen?

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Hämmästyttävää kylmyyttä vihervasemmistolaisilta kaupungeilta, mutta toisaalta, vasemmallahan on aina suhtauduttu leipäjonoihin loukkauksena hyvinvointiyhteiskuntaa kohtaan.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

joo käsittämätöntä kuinka skp hallitsemat kaupungit (valtuuteutuista 90% skp jäseniä) voi tollasta tehdä.

vai olikohan ne sittenkin äärioikeistolaisia? puolueieden talouspoliittinen ideologia menee.
SKP, Marx (vasemmisto)
VAS, Keynes (keskusta oikeisto)
Muut, Uusklassinen (Äärioikeisto)

Tuon kun tietää, ei liene vaikea ymmärtää miksi Workhouse on palaamassa sosiaaliturvaan. https://en.wikipedia.org/wiki/Workhouse

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Vasemmistopuolueita Suomessa ehkä on, mutta yhtään arvoiltaan oikeasti humaania puoluetta ei näytä löytyvän. Turha ihmetellä äänestämättömien määrää.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

#5 Pekka
Missä näitä ilmaisia kauppojen ylijäämäruokakasseja on alettu koteihin roudata?
Jonoista päätellen kyllä niitä tarvitsevien ihmisten on tarvinnut jalkautua niitä raitille.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Hyvä pointti. Monessa paikassa ruoka-avun hakijan on säästä riippumatta seisottava muutaman tunnin ajan odottamassa, jos haluaa saada sen kassin. Tämä on fyysisestikin raskasta. Siinä ollaan aika kaukana kotona makailemisesta.

Joillakin tuntuu olevan kova tarve potkia maassa makaavia. Se on erittäin vastenmielistä. Toisaalta on tietysti vaikea kuvitella, että tällaista tarvetta tuntevien omakaan elämä olisi kovin tyydyttävää.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Mitä uutiset oikeastaan kertovat:

”Ruoka-apua halutaan kehittää siten, että aktiiviset yhteisöt korvaisivat passiiviset leipäjonot. Lisäksi yhteistyötä eri toimijoiden välillä pyritään lisäämään. Ruokakassin saisi jatkossa, jos osallistuisi yhteisölliseen ruokailuun tai esimerkiksi kokki- tai ruoanlaittokurssille. Ruokailuja harkitaan järjestettäväksi jonkinnäköisissä ja palvelukeskuksissa, asukastiloissa. Seurakunnilla on myös omia ruokaloita”.

Tutkijaksi itseään karahteeraava sitten ryhtyy tällä perusteella maalailemaan kuvia keskitysleireistä. On taas näköjään ollut kovasti pöyristymisen tarvetta.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Ihan aiheellista se pöyristyminen on. Nykyinen "vastikkeellisuuden" trendi ei ole mitään muuta kuin jo valmiiksi heikommassa asemassa olevien ihmisten vihamielistä leimaamista, syyllistämistä ja päähän potkimista. Ei tässä loppujen lopuksi olla kovinkaan kaukana niistä asenteista, jotka johtivat keskitysleireihin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Olen eri mieltä kanssasi. Tutkijalta on voitava edellyttää luetun ymmärtämistä ja suhteellisuuden tajua. Jos niitä ei ole tai niitä ei käytetä, tuloksena on tällaisia vastuuttomia demagogisia ryöpytyksiä, jotka joku ahdistusta poteva saattaa jopa ottaa todesta.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #21

Olen kanssasi samaa mieltä siitä, mitä tutkijalta on voitava edellyttää. En vain havaitse kirjoituksessa mitään sellaista, mikä olisi jotenkin ristiriidassa näiden asioiden kanssa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #22

Eihän niistä uutisista löytynyt tuolle ryöpytykselle mitään asiaperustetta. Edes se taikasana "vastikkeellisuus" ei viitannut mihinkään pakkotyöhön.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #25

Kyllä niistä uutisista käy yksiselitteisen selväksi, että ihmisiä, joilla on jo ihan tarpeeksi vaikeaa, halutaan kyykyttää lisää. Se on erittäin ilkeä ja sadistinen asenne, joka nostaa syystäkin mieleen niitä mainittuja kaikuja.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #26

Tästä olemme täysin eri mieltä. Jos löydät niistä uutisista moisia asioita, lainaukset olisivat paikallaan.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #28

Ne asiat on tuotu tässä keskustelussa (omissakin kommenteissani) esille useaan kertaan, ja siteerasit itsekin niitä. Täällä on myös perusteltu, miksi ne ovat sadistista kyykytystä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #29

Ei kyllä ole. Mutta väitteitäänhän ei tarvitse mitenkään perustella, jos haluaa tyytyä pelkkään demagogiaan.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #38

Perustelut on kyllä esitetty, esimerkiksi ylhäältä katsoen kolmessa ensimmäisessä kommentissani sekä kommentissa numero 37. Jos et hyväksy niitä, olet vapaa kumoamaan ne. Keskustelua kun käydään nimittäin siten eikä tivaamalla asioita, jotka on jo lyöty tiskiin.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #39

Yhdessäkään niistä ei kyllä tule esiin pyrkimystä sadistiseen kyykytykseen. Ja, kuten totesit, keskustelua käydään nojaamalla esitettyihin tosiasioihin, ei toistelemalla samoja väitteitä ja perustelemala niitä toisilla perustelemattomilla väitteillä.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #40

Voihan sitä halutessaan armollisesti ajatella, että hankkeen takana olevat tahot ovat vain pirun tyhmiä eivätkä ymmärrä, mitä tuollaiset muutokset oikeasti aiheuttavat ihmisille. Valta päättää näistä asioista ruoka-apua tarvitsevien puolesta tuo kuitenkin sen verran vastuuta, että on täysin oikeutettua johtaa motiivit vääjäämättömistä seurauksista.

On myös vaikea olla näkemättä hanketta osana yleisempää "aktivointi"- ja vastikkeellisuustrendiä, joka on täysin selvää heikompiosaisten kyykyttämistä.

Mielenterveyskuntoutujien oikeudet otan sattuneesta syystä sen verran henkilökohtaisesti, että varaan niistä kirjoittaessani oikeuden hyvinkin kompromissittomaan ilmaisuun. Vaikka joku päättäisikin pitää sitä demagogiana.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Eija-Riitta Kantola puhui yhteiskunnan ilkeistä ongelmista. "Käsittelemme yhä enemmän ongelmia, jotka ovat ilkeitä tai superilkeitä: eräänlaisia systeemisiä itseään ruokkivia ongelmavyyhtejä, jotka ovat moniulotteisia, joita on vaikea määritellä, jotka karkaavat käsistä ja jotka synnyttävät helposti uusia ongelmia, kun niitä pyrkii ratkaisemaan. Oudointa on, ettei välttämättä voida osoittaa edes pistettä, jossa ne lopulta on ratkaistu."

Se piste voidaan osoittaa aivan helposti. Me vain katsomme väärään suuntaan. Meidän pitäisi katsoa sisimpäämme. Yhteiskunta tarvitsee muodostuakseen yhteisen arvomaailman. Jos sisäinen arvomaailma on oman mukavuuden hakeminen, mitä tahansa järjestelmä kääntyy itseään vastaan. Nousee esiin juuri nämä itseään ruokkivat ongelmavyyhdit.

Hedonistisuudesta on tullut uskonto. Kun ollaan köyhiä työn tekoa ei arvosteta, vaan mennään kortistoon vaikka töitä olisi tarjollakin, koska "töistä ei jää paljoa enempää käteen". Kun ollaan hyvissä asemissa jaetaan yhteiskunnan yhteistä omaisuutta itselle ja tutuille.

Yhteiskunta ei kestä tätä arvomaailmaa rajattomasti.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Kommenttisi on hyvä esimerkki siitä, että nykyinen politiikka näyttää onnistuvan tavoitteessaan eli vihan lietsomisessa tiettyjä ihmisryhmiä kohtaan.

Suomessa yhteiskunnan tuet ovat niin pieniä ja leipäjonot niin pitkiä, että metsään mennään pahasti, jos niitä ruvetaan hedonismin tai mukavuudenhalun takia hyödyntämään.

Kuten sanoin jo toisen blogin kommenteissa, en usko puheisiin valtavasta määrästä "loisijoita" ennen kuin näen asiasta faktatietoa mutun sijaan.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

En näe kritiikilläsi mitään yhteyttä kommenttiini. En puhunut leipäjonojen vähäosaisista. En syyllistänyt heitä. En työttömistä, jotka eivät saa työtä. En yleistänyt työttömyyttä ja sen syitä. Sen teit itse päässäsi.

Puhuin yleisellä tasolla järjestelmän väärinkäytön yleistymisestä yhteiskunnan kaikilla portailla. Kun se siitä tulee yleinen käytäntö todelliset vähäosaiset jäävät ilman.

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala Vastaus kommenttiin #23

Ja mitä faktoja sinulla on esittää sen tueksi, että järjestelmän väärinkäyttö olisi yleistynyt tällä nimenomaisella portaalla?

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #24

Tavallaan olet jäljillä. Ihminen on ollut aina samanlainen.

Reijo Heikkilä

Kaikki ei ole hyvin. Raha on loppumassa, velkaa otetaan lisää, ja työttömiä nöyryytetään, ja kuritetaan tämän eu, erehdyksen takia,rahan loppumisen takia, ja talouden sakkaamisen takia, välimereltä on tulossa kymmeniätuhansia pakolaisia lisää, lisää maksettavaa... Eikö olisi jo aika tunnustaa asiat, että romahdus on hyvin lähellä,ja EU,on se, joka aiheutti kaikki ongelmat. On järjetön määrä kaikenlaisia yhteiskunnallisia ongelmia, jonka EU, aiheutti,mutta ne koitetaan kaikella tavalla pitä kansalta salassa. Kaiken kyllä pitäisi näkyä, ne ongelmat ovat nenämme edessä kuin tarjottimella. Se on surullista, että näitä eu,n luomia ongelmia ei haluttukaan nähdä, eikä tehdä asioille mitään, vaan on annettu ongelmien kasaantua, jääräpäisesti syötetty kansalle valheita, me olemme yhtä, me olemme vahvoja, koskaan ei olla oltu näin rikkaassa yhteiskunnassa.

Höpö höpö. Jos yhteiskunnassa olisi kaiki hyvin, miksi työttömää kansaa kohtaan tällainen sadistimainen käytäytyminen.

Ei ole työttömän kansan syy, että koko yhteiskunta alkaa olla yhden hauraan pilarin varassa.!

Reijo Heikkilä

On korkein aika tajuta mikä tämä EU, hulluus on. Nämä on katkerien omahyväisten päättäjien kostotoimenpiteitä työttömää kansaa kohtaan, vaikka he itse ovat syyllisiä koko euroopan kurjaan tilaan. Ei nämä työttömien syy ole, ei työttömät istu hallituksessa, vaan työttömät odottaa oikeaa palkkatyötä, jota tämä selkärangaton johtajisto ei osaa kehitellä yhteiskuntaamme. Konkurssiin ei ole pitkä matka. Lähettääköhän se hallitus laskun työttömille, talousromahduksesta. Se oli teidän syy. Lasku on teidän maksettava.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Tässä "infopläjäys" työttömien määristä:

- -"Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli maaliskuun lopussa yhteensä 264 100 työtöntä työnhakijaa. Se on 53 100 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni edellisestä kuusta 12 100:lla. Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työllisyyskatsauksesta.

Pitkäaikaistyöttömiä eli yhdenjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleita oli 82 900, mikä on 29 400 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yli 50-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 102 200 eli 19 800 vähemmän kuin edellisenä vuonna samaan aikaan.

Nuoria alle 25-vuotiaita työttömiä työnhakijoita oli 6 400 vähemmän kuin edellisen vuoden maaliskuussa eli yhteensä 32 200. Nuorten työttömyyksistä päättyi ennen kolmen kuukauden työttömyyttä tammi-maaliskuussa keskimäärin 69,0 prosenttia, mikä on 7,2 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aikaisemmin." - - jatkoa artikkeliin alla olevasta linkistä:

http://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/tyottomi...

Reijo Heikkilä

Tätähän minä olen sanonut, että kertokaapa kurja taloustilanne kansalaisille rehellisesti, mikä se mahtaa olla. Tätä minä olen sanonut jo kauan, että loppu tulee tälle kapitalismille. Herrojen ahneelle omahyväiselle pelleilylle. Mutta pelataan tätä EU, rulettia loppuun saakka, kyllä se talousromahdus lopettaa ruletin.

Reijo Heikkilä

Kumpi voittaa, karhu vai leijona.

Karhu voittaa. EU, on tosi pahoissa yhteiskuntaongelmissa.

Reijo Heikkilä

Työttömien määrä vähenee, tottakai, ei ne ole oikeassa palkkatöissä, vaan palkattomissa TE, toimistojen pakottamissa orjatöissä, karenssin uhalla. Tai huu haa kursseilla jotka ei johda mihkään. Kortistot tyhjenee. Talous sakkaa

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Tässä on pöyristyttävä vähävaraisia ja sairaita loukkaava lausunto ruoka-avusta. Lausujana Palveluesimies Laura Tuomi Vantaan Ruoka-avusta :

"
– Haluamme luoda pelisääntöjä. Ruoka-avusta halutaan tehdä osallistavaa, sanoo Laura Tuomi.

Tuomi puhkuu intoa.

– Me halutaan luoda tänne työpaikkoja ja rakentaa urapolkuja, siksi tämä on hyvä juttu!
"

Lähde : https://yle.fi/uutiset/3-10173516

Käyttäjän AnssiPajala kuva
Anssi Pajala

Nimimerkki "Kultamuru" kirjoittaa hyvin Ylen uutisen kommenteissa:

"Miksei tässä yhteiskunnassa hyväksytä introvertteja ja sitä että kaikkia yhteisöllisyys ei voimaannuta vaan ihmisten tapaamisen jälkeen on päästävä omiin oloihinsa ja esim luontokävelylle voimaantumaan? Miksi suvaitsevaisuus rajautuu niihin, jotka ovat ekstrovertteja ja saavat voimansa muilta ihmisilta? Mihin on kadonnut armo niitä kohtaan, jotka eivät ole samanlaisia kuin niin monet muut?"

Erinomaisia kysymyksiä. Ehdotetuissa uudistuksissa ei näy pelkästään yleinen ilkeys köyhiä ja sairaita kohtaan vaan myös törkeä suvaitsemattomuus erilaisuutta kohtaan. Introvertit ovat yhä vähemmistö, jota saa syrjiä ja sorsia vapaasti ja johon kuuluvia ei todellakaan suostuta hyväksymään sellaisina kuin he ovat. Olisi jo aika tajuta, että introversio on osa persoonallisuutta, ei asenneongelma.

Toimituksen poiminnat