Voiko raiskatuksi joutumisen estää olemalla tarpeeksi varovainen?

Saako ja pitäisikö naisia varoittaa toikkaroimasta minihameessa kännissä kadulla öisin, jos he eivät halua tulla raiskatuiksi?

Esimerkiksi Mari Rantanen (US Puheenvuoro 19.7.2018) ja Antti Kuosmanen (US Puheenvuoro 3.8.2018) nostivat tänä kesänä esiin vanhan kiistakysymyksen koskien naisten väitettyä riskikäyttäytymistä raiskatuksi joutumisen suhteen. Rantanen arvosteli naisille keskustelupalstalla annettua ohjetta pukeutua peittävästi, jotta eivät joutuisi ahdistelluiksi ja raiskatuiksi. Kuosmanen puolestaan toisti Marja Vuennon aiemmin esittämän näkemyksen, että naisia tulisi varoittaa esimerkiksi lähtemästä yöllä tuntemattoman miehen mukaan.

Kuosmanen kirjoittaa: "jos se rikos on naisen (tai tytön) häirintä, ahdistelu tai raiskaus ja jos syyllinen on saanut siihen yllykettä uhrin omasta käyttäytymisestä, oli kyse pukeutumisesta, kännistä tai muusta sellaisesta, silloin tällaisen kohtalon välttämiseksi annetut neuvot loukkaavatkin feministien mielestä naisen luovuttamattomia oikeuksia". Hänen mukaansa nainen on tällöin myötävaikuttanut rikoksen toteutumiseen omilla valinnoillaan.

Tieto, että nainen voisi merkittävästi vaikuttaa raiskatuksi tulemiseen pukeutumistyylillään, olisikin kova juttu. Nimittäin jos se pitäisi paikkansa.

Sillä asiaa on ihan tutkittukin. Tuloksena oli, että suurin osa raiskaajista ei edes muistanut, mitä uhrilla oli ollut päällään.

Muissa tutkimuksissa on sen sijaan todettu, että raiskaajat etsivät potentiaalisesta uhrista merkkejä submissiivisuudesta, kuten arkuutta käytöksessä. Aivan kuin eleet ja katseen välttely, myös peittävä pukeutuminen voi viestiä pelokkuudesta. Joten pukeutuminen peittävään vaatetukseen voi siis myös lisätä riskiä joutua raiskatuksi, eikä vähentää sitä.

Tämä on itse asiassa ihan loogista. Raiskauksella kun ei ole mitään tekemistä seksin kanssa, vaan se on väkivaltarikos, jossa tekijä käyttää valtaa ja väkeä eli voimaa toisen yli. Siksi ratkaisevin tekijä on se, että tekijä kokee tilanteessa olevansa vahvoilla uhriin nähden.

Tutkimuksissa uhrien ikä vaihtelee lapsista yli 70-vuotiaisiin naisiin. Oksettava tosiasia on, että nainen on kehdosta hautaan mahdollinen raiskauksen uhri. Vuennon, Kuosmasen ja muiden hyväätarkoittavien neuvot lähtevät siitä, että kaikki naiset eivät itse tajuaisi tätä tosiasiaa.

Mutta jokainen nainen tietää kyllä naiseutensa riskit. Hän kasvaa niihin ja "pelon maantieteeseen", selviytyen miten parhaiten taitaa. Jokaisella naisella on oma selviytymisstrategiansa: toisilla voimaantuminen, toisilla välttely, ja niin edelleen.

Naisten erilaisista strategioista riippumatta todennäköisyys aina toteutuu jonkun kohdalla ja hän joutuu uhriksi, vaikka tekisi mitä. Heidän selviämistään eivät "hyväätarkoittavat", syyllistävät neuvot auta. Siksi on tärkeää pitää yhteiskunnallisessa keskustelussa kirkkaana ja selvänä se, että syypää rikokseen on aina ja vain rikollisen toiminnassa, ei koskaan uhrin. Ei ole olemassa mitään uhrin "myötävaikutusta" raiskaukseen. Niin kauan kuin tätä ei riittävän selvästi tuoda esiin, voivat raiskaajat ja ahdistelijat selittää pois tekojaan uhria syyllistämällä.

Nyt voisi ajatella, että on ehkä olemassa jokin kultainen keskitie, jota naisia kannattaisi neuvoa noudattamaan. Mutta missä länsimaissa on sellainen paikka, jossa mies voi pimeällä täysin turvallisesti kulkea, mutta nainen ei? Tai jos ajatellaan, että naisen on järkevää varoa enemmän kuin miehen, koska raiskauksen aiheuttama trauma on suurempi kuin ryöstön aiheuttama, niin miten uskallamme esimerkiksi kuljettaa lapsia autossa, antaa heidän pyöräillä kouluun, tai ostaa heille mopon?

Me kaikki teemme elämässämme jatkuvia riskiarvioita. Kun uhka kestää koko elämän, sen kanssa on opittava elämään ilman, että se määrittelee koko elämän kulun. Pelon maantieteen kanssa eläminen on asia, joka on vain hyväksyttävä, ja jokainen nainen sovittaa siihen omat ratkaisunsa niin kuin parhaaksi näkee. Yhteiskunnan tehtävä on pyrkiä siihen, että turvallinen elinympäristö toteutuu kaikille sukupuolesta riippumatta.

Summa summarum:  – Saako naisia siis ohjeistaa olemaan kulkematta yksin pimeällä humalassa tai olemaan lähtemättä baarista hankitun pokan mukaan? Toki niin voidaan tehdä, mutta vain jos miehiä aletaan myös ohjeistaa olemaan menemättä aamuyöstä nakkikioskille.

 

http://marirantanen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258424-kaapu-paalle

http://anttikuosmanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/259013-saako-naisia-neuvo…

https://www.smh.com.au/opinion/why-dress-codes-cant-stop-sexual-assault-…

https://www.acesdv.org/about-sexual-domestic-violence/sexual-violence-my…

http://lawrepository.ualr.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1048&context=f…

 

MariannaRidderstad
Sitoutumaton

Datan diggaaja, tulevaisuuden tutkiskelija, menneisyyden muistelija. Runojen rustaaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu